skip to Main Content
Kuindersma & Fiumara: Bitcrusher

Kuindersma & Fiumara: Bitcrusher

18 april 2020 20:15

Kuindersma & Fiumara | Dans | 19,-

Bitcrusher

De afgelopen jaren zingt de naam van Wubkje Kuindersma op vele plekken door de Nederlandse dans. Meteen na haar opleiding in Rotterdam vertrok zij naar het buitenland, waar ze danste bij diverse gerenommeerde gezelschappen. En ook als choreografe begon zij buiten de deur, met werk voor de junior company van het Hamburg Ballett, het Stuttgart Ballett en als onafhankelijke maker in Kopenhagen. In 2014 keerde Wubkje terug naar Nederland en maakte meteen indruk met stukken voor de talentontwikkelingsprogramma’s van Korzo en het Nederlands Dans Theater, Conny Janssen Danst en Het Nationale Ballet. Erkenning volgde met de BNG Bank Dansprijs 2016, maar ook in de vorm van een optreden in het fameuze Bolshoi theater in Moskou, met een duet dat ze voor Het Nationale Ballet had gemaakt. Bij het bredere publiek in Nederland werd ze geïntroduceerd via uitgebreide tournees in het kader van de DansClick en de Junior Company van Het Nationale Ballet, waarbij elke keer bleek hoe goed haar werk bij een heel divers publiek aankomt.

Voor haar eerste avondvullende voorstelling gaat Wubkje een spannende samenwerking aan met Anthony Fiumara, een van de meest gevierde componisten in de nieuwe muziek in Nederland en in 2017 de centrale componist van het toonaangevende festival November Music. Het was een langgekoesterde wens van Anthony om een keer met een choreograaf te werken, net zoals het voor Wubkje een nog onvervulde droom was om samen met een componist een creatieproces in te gaan.

Waar dit toe leidt, is te zien in hun voorstelling Bitcrusher. Hun uitgangspunt is dat wij de wereld tegenwoordig voornamelijk in pixels zien: op je telefoon, op de televisie, in games en op straat neemt de digitale werkelijkheid de analoge steeds meer over. Om de werkelijkheid terug te brengen tot een blokkendoos van pixels, gaat er informatie verloren – in die bitcrusher wordt de ruimte tussen de puntjes verwaarloosd en de werkelijkheid vervormd. Hoe meer je crusht, hoe meer informatie je verliest en hoe meer artefacten je ziet verschijnen. Pixelisme is het nieuwe pointillisme. Wanneer vormen die puntjes een geheel en wanneer vallen ze uiteen in ruis? Hoe verhouden onze analoge lichaam en ziel zich met hun gebitcrushte evenbeeld? In Bitcrusher zoeken Wubkje Kuindersma en Anthony Fiumara naar een antwoord.

Bestel kaarten

Back To Top